Bokrecension: Call me by your name - André Aciman (Svenska Dagbladet 190115)

I en tid då vi kollektivt omförhandlar vad samtycke och hälsosamma relationer är, kom fjolårets Oscarsnominerade filmatisering av André Acimans roman från 2007, "Call me by your name", helt rätt i tiden. Boken – som nu kommer ut på svenska – är full av det outtalade, blickar, längtan. Alla de där små stegen som skapar spänning och det som jag tror är nyckeln, till sex efter #metoo-frågan: intimitet. 

Bokrecension: Brev från min barndom - Emma Reyes (Svenska Dagbladet jan 2019)

När målaren Emma Reyes dog 84 år gammal 2003 var hon inte särskilt känd för den bredare publiken. Hon hade då bott länge i Europa, framför allt i Frankrike, efter att ha flytt sin fattiga barndom i Colombia, och förde ett aktivt socialt liv bland andra latinamerikanska konstnärer. Efter att ha hört henne berätta ofta otroliga historier om sin uppväxt bad kritikern Germán Arciniegas Reyes att skriva brev till honom, för att hjälpa henne att få ner allt på papper.

Bokrecension: Joakim Pirinen - Anspråkslösa förlag - Svenska Dagbladet 021119

“"Alla vill bli kända. Tills de blivit det. Då vill de inte längre. Det var inte vad de tänkt sig. […] Du är den av gudarna utvalde.  I likhet med järnålderns fiskarkungar kan du när som helst offras. […] Ditt fall renar samhället. Det måste upprepas med jämna mellanrum fast med olika offer."

När det är som bäst känns det som att någon stoppat ner Sture Dahlström, svenska Mad, en uppfräschad Hasse och Tage, en bibelstudent och en nördig mellanstadiekille som gillar dinosaurier i en mixer.”

Krönika: Det hårda debattklimatet (Jönköpings-Posten juni 2018)

Ofta pratas det om att det politiska klimatet är hårt. Vad innebär det, egentligen, att något är hårt?

Att våga mjukna. Du vet känslan när du berörs på djupet, som en mjukhet i hjärtat – jämför den med känslan av stress och av att bita ihop när du ser en hemlös som ber om pengar. Mjukheten är omtanke, ömhet, skörhet och riktig närhet, att man tillåter sig att känna med hjärtat och inte ständigt kämpa emot med hjärnan.